2014. jún 10.

Grand Theft Auto: Liberty City Stories (PSP) [TESZT]

Szerző: Rácz Attila
Grand Theft Auto: Liberty City Stories (PSP) [TESZT]

Az első játék amit bemutatok nektek a Grand Theft Auto: Liberty City Stories. A Grand Theft Auto: Liberty City Stories egy akció-kaland videojáték amit a Rockstar North a Rockstar Leeds-el közösen fejlesztett. A játékot 2005 végén adták ki PSP kézikonzolra, majd a játék sikerén felbuzdulva 2006 júniusában kiadták PlayStation 2-re is. A játék 1998-ban játszódik Liberty City-ben, tehát egyfajta előzménye a 2001-ben játszódó Grand Theft Auto III-nak. Kisebb-nagyobb hibái ellenére a játékot óriási ováció fogadta az Egyesül Államokban, és ennek a sikernek köszönhetően készült el később a Grand Theft Auto: Vice City Stories.

Megjelenés:

A játék 2005. október 25-én jelent meg először Amerikában, 2005. november 4-én pedig Európán és Ausztráliában. A PlayStation 2-es verzió 2006. június 6-án került a boltokba, Európában pedig június 22-én.                 

 

Játékmenet: 

A játékmenet a régi maradt. Egy szabadon bejárható amerikai nagyvárosban vagyunk, ahol kényünk kedvünk szerint cselekedhetünk. Autókat lophatunk, járókelőkre lövöldözhetünk, verekedhetünk, étterembe járhatunk, vagy a rendőröket bosszanthatunk.

A járművek eltulajdonítása nagyon egyszerű. Liberty City-ben a rendőrautók kivételével minden autónak nyitva van az ajtaja, ezért könnyen ellehet lopni őket. Mozgásban lévő autókból is kilehet rángatni az embert. De minden ember nem adja könnyen az autóját néhánnyal meg kell küzdenünk a járműért. Úgy mint, az előző részekben, itt is lehet találni lepukkant tragacsokat, elegáns szedánokat, és gyors sportkocsikat. Eltudunk tárolni egy-egy autót a garázsunkban, és így betöltés után is megmarad. Vannak motorbiciklik, és helikopterek is, amelyek még élvezetesebbé teszik a játékmenetet.

A rendőrök jelenléte itt is meghatározó. A játékban 6 féle körözési szint van. Először csak a sima rendőrautók erednek a nyomunkba, aztán szögesdrótakadályokat is elénk dobnak, ha ez sem elég, akkor az FBI is üldözőbe vesz minket, és ha eléggé kihúzzuk a gyufát, akkor az amerikai hadsereg próbál a tankjaival feltartóztatni. A városokban is megtalálhatók a Pay N' Spray garázsok, amibe ha betérünk, 100$-ért festést, és rendszámcserét kapunk, ezáltal a zsaruk nem ismernek fel minket. Ezenkívül felszedhetünk körözés-csillapító csillagokat is, amik egy csillaggal lejjebb viszik a körözési szintet.

Ha nincs kedvünk rendőröket bosszantani, vállalhatunk taxis, mentős, tűzoltós, bűnüldözős, vagy pizzafutár küldetéseket is, de azonban nem fizetnek olyan jól, de unaloműzésnek kiválóak. Persze vannak fő, és mellékküldetések is, amit tetszés szerinti sorrendben vállalhatunk el. Minden küldetéshez szükségünk van egy bizonyos járműre. 100 rejtett csomag található a városban, amik Liberty City különböző pontjain vannak elrejtve, és nagyon nehéz őket megtalálni. Ha mind a százat megtaláljuk jutalmakat kapunk.

A harcrendszer egy kicsit visszafejlődött a San Andreas-hoz képest. Nincsenek különböző harci mozdulatok, a pisztoly párbaj sem olyan jól megszerkesztett, mint a korábbi elődben. A fegyverek száma lecsökkentett, nincs annyiféle kézi, és lőfegyver, mint a San Andreas-ban, vagy a Vice City-ben. Ettől még nem panaszkodhatunk. A játékban van szamurájkard, baseballütő, hokiütő, láncfűrész, pisztoly, UZI, AK-47, M4, Minigun, Lángszóró, Rakétavető, és még sorolhatnák egy párat.

 Rádiók:

A Grand Theft Auto sorozat mindegyik részére jellemző a korhű, élvezetes zenei betét, amit a járművek rádióján keresztül hallgathatunk.

HEAD RADIO ( Pop, Új hullám ) 

DOUBLE CLEF FM ( Klasszikus, Operett )

K-JAH ( Reggae ) 

RISE FM ( Techno, Diszkó ) 

LIPS 106 ( House, Diszkó )

RADIO DEL MUNDO ( Latin zene, salsa ) 

MSX 98 ( Techno, Electronic ) 

FALSHBACK FM ( Retro ) 

THE LIBERTY JAM ( Hip-Hop, Rap )                                        

Szólj hozzá

Teszt PSP